Wymiana bębnów hamulcowych w Octavii 1 - instrukcja

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • koprolit
    Classic
    • 2014
    • 26
    • Octavia II (1Z3)

:diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :szeroki_usmiech
  • marcooprodigy
    Ambiente
    • 2012
    • 248
    • Octavia I (1U2)
    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Witam. Panowie w związku z tym że czeka mnie wymiana kompletnych hamulców (przód i tył) mam pewien problem. Chodzi mi o instrukcję w jaki sposób zdemontować tylne bębny w Octavii 1 (1,9 TDI)?? Przyznam szczerze że wymiany tarcz z klockami się nie boję ponieważ już kilka razy to robiłem, natomiast co do bębnów mam złe przeczucia. Nie wiem co po kolei demontować i na co zwracać szczególną uwagę. Byłbym bardzo wdzięczny za przesłanie jakiegoś schematu demontażu/montażu tych bębnów. Może ktoś ktoś z Was posiada książkę "Sam naprawiam" Octavia 1?? Jeżeli tak to może mógłbym liczyć na podesłanie paru stronek skanu z opisem jak się za tą wymianę zabrać. Z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi.
    "Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo - na pewno to zepsujesz"
    PRAWO MURPHY'EGO

Komentarz

• petras
      Ambiente
      • 2008
      • 171
      • Octavia I (1U2)
      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

odkręcasz koło, luzujesz samoregulator, odpinasz sprężynki, odpinasz linkę hamulca ręcznego - wcześniej musisz poluzować linkę hamulca ręcznego - odpinasz bolce szczęk i zdejmujesz szczęki.
      montaż - składasz szczęki ze sprężynami (najlepiej posiłkować się imadłem w które mocujesz szczęki) zakładasz na tył, spinasz bolce, linkę hamulca ręcznego, wkładasz klin regulatora, zakładasz bęben, naciskasz kilka razy na hamulec aby klin zszedł na dół i przykręcasz koło. na koniec regulujesz hamulec ręczny.

czas - 20 minut na stronę powinien wystarczyć

największy problem będziesz miał z poskładaniem szczęk na sucho i z ich włożeniem na swoje miejsce - ale dasz radę.
      zanim rozbierzesz przyjrzyj się dokładnie na to w jaki sposób rozpierak ręcznego jest założony

Komentarz

• innotic
        Ambiente
        • 2013
        • 111
        • Octavia I (1U2)
        • AGU 1.8 20VT 150 KM

Zrzucenie bębnów hamulcowych to bardzo przydatna czynność...
        ...pod warunkiem że masz zamiar zastąpić je tarczami

A tak na serio - w moim podpisie masz sznurek do książek "Sam naprawiam" traktujących o Octavii I, więc pewnie znajdziesz tam kilka wskazówek :wink:
        >> Serwisujesz swoją Skodę? Ściągnij książki "Sam Naprawiam - Octavia I" <<
        >>Link alternatywny<<

Komentarz

• gmpl
          Drive
          • 2013
          • 52
          • Octavia I combi (1U5)
          • AKL 1.6 MPI 101 KM

Zamieszczone przez marcooprodigy
          "Sam naprawiam" Octavia 1
          Moja OCT

Autor postu zastrzega sobie prawo do zmiany punktu widzenia w dowolnym momencie.http://www.mynavi-expert.pl -Nawigacja, Etka 8PL !!!, Elsa, filmy-online.

Komentarz

Pracuję...